Tick, tack…
Snart är år 2025 här! Här får ni koll på årets uppdateringar för inkomstnivåer, löneutrymmen, friskvård, julgåvor och julfester mm. Vi guidar er genom allt ni behöver veta inför det nya året!
Årets slut närmar sig med stormsteg, och innan vi välkomnar 2025 kan det vara klokt att se över några praktiska detaljer för dig, ditt företag och dina anställda. Vi sammanfattar vi det viktigaste att ha koll på inför juletiden och allt fantastiskt som hör den till. Vi återkommer efter årsskiftet med en sammanfattning kring regeringens budget som lämnades i början av december.
Årsskiftesplanering
Inför årsskiftet 2024/25 – att tänka på när det gäller inkomstnivåer
- Lönenivåer utifrån ett utdelningsperspektiv enligt 3:12-regelverket
Löner 2024 för utdelning som beslutas under 2025 och deklareras 2026
Som vi redogjorde för i det senaste nyhetsbrevet så har ett nytt förslag till regelverk lagts fram med avseende på utdelningsbeskattning på fåmansbolagsandelar, se nyhetsbrevet från den 6 juni -24. Det är ännu bara ett förslag så det gamla regelverket med lägsta löneuttag gäller fortfarande. När det gäller de löner som skall tas ut under 2025 så är det än så länge osäkert på vilken nivå man skall eller bör ligga på – vi får se tiden an men i mitten eller senare delen av 2025 lär nog läget klarna. Vi har således själ att återkomma kring det.
Löneuttag 2024
Regelverket kring beräkning av högsta lön för inkomståret 2024 och beräkning av gränsbelopp styrs av inkomstbasbeloppet den 1 november året före inkomståret/löneåret. Inkomstbasbeloppet som gäller för 2024 är fastställt till 76 200kr.
Högsta kvalificerade årslön för ägare dvs 9,6 ibb (inkomstbasbelopp) uppgår för 2024 till 731 520 kr (avrundat, 61 000kr/månad). Det lönebeloppet gäller för att kvalificera sig för att beräkna gränsbelopp via löneunderlag för ägare till bolag med totala löner som överstiger ca 4 750 000 kr exkl. den kvalificerande lönen.
För bolag som har löner under denna nivå gäller 6ibb (457 200 kr) + 5% av bolagets totala lönekostnader, 2024. Här får man göra en noggrannare beräkning för att ligga rätt.
För egenföretagaren med enbart egen lön i bolaget gäller 482 000 (avrundat), om företagaren inte vill eller bolaget inte förmår att betala ersättning upp till den sk. Brytpunkten. Det är beloppsgränsen mellan kommunal och statlig skatt, vilket ju är den mest skatteffektiva nivån att ta ut ersättning på, (lön i förhållande till utdelning). Lönenivån ovan räcker för att kvalificera sig för löneunderlag som ger ett bättre gränsbelopp än det som schablonregeln ger, 241 000 kr jmf med förenklingsregeln 209 550 kr.
Tänk på att om det finns närstående i ägarkretsen eller i lönelistan så räcker det med att en dem tar ut tillräcklig lön för kvalifikationens skull.
- Skiktgräns – inkomstgräns mellan kommunal och statlig skatt
Nedan finner du de brytpunkter (lön före grundavdrag) som gäller för där statlig skatt om 20% tas ut. Föregående år gjordes ingen uppräkning av värdena, men i år sker återigen indexuppräkning.
Brytpunkter kommunal/statlig skatt | Mån | År | |
2024 | inte fyllt 66 år vid årets ingång | 51 275 | 615 300 |
2024 | fyllt 66 år vid årets ingång | 58 933 | 697 300 |
2025 | inte fyllt 66 år vid årets ingång | 53 592 | 643 100 |
2025 | fyllt 66 år vid årets ingång | 61 100 | 733 200 |
- Pensionsgrundande och sjuklönegrundande inkomst, PGI respektive SGI
För att uppnå högsta pensionsgrundande inkomst dvs den lön eller inkomst av aktiv näringsverksamhet man behöver ha för att erhålla maximal intjänad pensionsrätt krävs följande. Tabell för högsta sjuklönegrundande inkomst bifogas också.
Lägre skatt på ISK – Investeringssparkontot
Riksdagen har beslutat att de första 150 000 kronor som en person har på ISK eller i en kapitalförsäkring blir skattefria fr.o.m 2025. Beloppet höjs till 300 000 kronor fr.o.m 2026. Det kan vara värt att före årsskiftet flytta eventuellt sparande som man kanske gör till en närstående men under sitt eget namn, för att lindra skatteeffekten på sparandet.
Skatten på överskjutande del blir ca 0,89% på schablonbeloppet, efter det att Riksgälden fastställt statslåneräntan (SLR) till 1,96%.
Skatten beräknas; (SLR (30 november 2024, dock lägst 1,25%) + 1%) x 30%
Julbord:
Äntligen är det dags för de efterlängtade julborden! Vi delar med oss om vad Skatteverket tycker om dessa festliga tillställningar.
Julbord för personal går under samma regler som för intern representation, dvs under begreppet personalfest. Kostnaden för själva julbordet och övrig förtäring därtill är inte avdragsgill för arbetsgivaren. Däremot kan man få momsavdrag upp till ett visst belopp motsvarande momsen på kostnaderna upp till 300 kronor. Eftersom julbordet omfattas av reglerna för intern representation så är jultillställningen en av sammanlagt högst två personalfester per år utan att personalen blir förmånsbeskattad. Utöver personalen så får även styrelseledamöter och styrelsesuppleanter ta del av festligheterna skattefritt.
Kringkostnader, vilket kan vara lokalhyra eller kostnader för musikunderhållning, är avdragsgilla med högst 180 kronor + moms per person. Sker personalfesten på annan ort är resa, kost och logi skattefri för deltagarna och avdragsgill för arbetsgivaren om arrangemanget ryms inom begreppet personalvård.
Bedriver man sin verksamhet i enskild firma eller handelsbolag så kan man inte tillämpa ovan regler för sig själv och andra delägare utan enbart för den anställda personalen som man eventuellt har. Skälet för det är att ett anställningsförhållande inte föreligger för de personerna, gäller även för julgåvor enligt nedan och andra typer av jubileumsgåvor.
Julgåva & andra skattefria gåvor:
För många företag kommer tomten tidigt, och majoriteten av arbetsgivare har visat sig ha snälla medarbetare som får julgåvor varje år. Men vad bör du som arbetsgivare tänka på för att undvika att de anställda blir beskattade för den gåva du vill ge dem?
Julgåvan 2024 får kosta högst 550 kronor inklusive moms för att vara skattefri. Om gåvan däremot överstiger 550 kronor, blir hela beloppet beskattningsbar inkomst från första krona, vilket innebär preliminärskatt för den anställde och arbetsgivaravgifter för dig som arbetsgivare.
Julgåvan får inte vara pengar eller något som kan bytas mot pengar, men i övrigt är det ganska fritt vad du som arbetsgivare väljer att ge.
Julgåvor till anställda är avdragsgilla för arbetsgivaren. Julgåvor till kunder och samarbetspartners är aldrig avdragsgilla.
Friskvård:
Om du som företag erbjuder dina anställda friskvårdsbidrag så finns det några viktiga saker att ta hänsyn till.
Friskvårdsbidraget ska erbjudas till alla i personalen oavsett anställningstid, anställningsform eller liknande. Det gäller även provanställda och behovsanställda. Bidraget skall också vara av mindre värde, där Skatteverket anger 5 000 kronor per år. För friskvårdsbidrag som inte innehåller inslag av motion, tex massage, är taket 1 000 kronor per tillfälle. Kostnaden är avdragsgill för arbetsgivaren.
Friskvårdsbidraget kan proportioneras utifrån anställningstid och sysselsättningsgrad men det gäller då att vara konsekvent eftersom alla ska erbjudas bidraget utifrån samma förutsättningar. Bästa sättet är att ha en skriftlig policy på arbetsplatsen där alla förutsättningar för friskvård framgår, gärna genom att ha det som ett inslag i en personalhandbok. Ett bra sätt att förankra det med hela personalen, som även är ett krav.
För att bidraget för 2024 ska belasta rätt år så är Skatteverket tydliga med att både kvittot och utbetalningen ska ske senast 31/12-2024. Det är dock okej att lämna in ett kvitto daterat i december 2024 och få det på lönen i januari, men då belastar det 2025 års bidrag och den anställda kan då inte få ytterligare ett bidrag det året.
Vi ser ofta att friskvårdsbelopp skrivs in i anställningsavtalen, vilket inte rekommenderas. Det kan bidra till att ni inte kan ändra belopp när ni vill eller om regelverket ändras. Hänvisa till Policyn eller handboken istället.
Vårt tips:
- Ha en tydlig policy som är förankrat hos personalen och var konsekvent.
- Ha inte friskvårdsbeloppet i anställningsavtalen utan hänvisa till er ”vid var tid gällande policy”
- Se till att alla anställda som har kvar bidrag för 2024 får information om detta och vet när de senast måste lämna in det för att kunna utnyttja det innan året är slut.
Friskvård är en värdefull förmån som inte bara främjar medarbetarnas hälsa utan gynnar även arbetsgivaren genom att förebygga ohälsa och olyckor på arbetsplatsen och bidrar till en tryggare arbetsmiljö.
”Fysisk aktivitet bidrar till en ökad fysisk och psykiskt hälsa, och förbättrar inlärning, koncentration och sömnkvalitet” (Folkhälsomyndigheten – Fysisk aktivitet och stillasittande)
Semester:
Semester enligt lagen ska ge den anställde tid till aktiviteter som främjar återhämtning och avkoppling, samt att återställa energi och förbättra välbefinnandet. Genom semester får vi en paus från vardagens krav och stress och vi får möjlighet att engagera oss i aktiviteter som ger fysisk eller mental återhämtning. Det är också i arbetsgivarens intresse att de anställda tar ut sin semester, eftersom det ingår i arbetsmiljöarbetet och anses bidra till att motverka psykisk ohälsa samt minska risken för olyckor på arbetsplatsen.
För företag som tillämpar ett sammanfallande semesterår (januari-december) är det nu dags att se över medarbetarnas semesteruttag och säkerställa att ni som arbetsgivare har uppfyllt ert arbetsgivaransvar, vilket innebär att se till att medarbetarna har tagit ut minst 20 semesterdagar under året. (semesterlag 1977:480)
Passa också på att se över de sparade semesterdagarna för personalen. Tänk på att sparade dagar inte kan tas ut förrän de betalda dagarna är använda, vilket innebär att anställda med mycket sparad semester och hög semesterrätt kan vara lediga under lång tid när de väl väljer att ta ut den sparade semestern. Därför är det viktigt att du som arbetsgivare har en dialog med den anställde och planerar in när han eller hon tänker utnyttja sin ledighet, så att du kan anpassa planeringen och säkerställa att det passar företagets verksamhet.
Enligt semesterlagen ska semesterlön betalas ut under semesterledigheten. När arbetsgivaren sett till att den anställde tagit ut sina 20 dagar så kan den anställde välja att spara resterande 5 dagar i högst 5 år, enligt semesterlagen. Ditt ansvar som arbetsgivare är att se till så att de sparade dagarna plockas ut och inte betalas ut när år fem passerar.
Din skattetabell 2025:
Har du flyttat under året? Då kan din skatt komma att beräknas enligt en annan skattetabell än den du är van vid. Skatteverket baserar beskattningen på den tabell som gäller den 1 november året innan beskattningsåret. Det innebär att om du flyttar innan den 1 november till en annan kommun med en annan skattesats än tidigare, så kommer du att beskattas enligt den nya skattetabellen under det kommande inkomståret. Om du däremot flyttar efter den 31 oktober, kommer du att beskattas enligt den gamla tabellen hela det kommande året.
Avslutningsvis vill vi på Baker Tilly Stockholm önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år!