Ytterligare förstärkning av krispaketet i anslutning till Covid 19.
Vid regeringens presskonferens sent i går eftermiddag klargjordes ytterligare satsningar. Nu adresserade till framförallt de mindre och medelstora företagen i Sverige. De förslag som lämnas bedöms av oss – i vart fall till stora delar – mer enkla att tillämpa för de mindre företagen och där en del av arbetet läggs på företagarens hyresvärd som ofta är den starkare parten i förhandlingarna. Viktigt förtydligande om vilka som omfattas av korttidsarbete ingår också.
Krispaket för svenska småföretag;
- Tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften i fyra månader föreslås; Den del av sociala avgifter som avser arbetsgivaravgiften tas bort tillfälligt. Det innebär att man för anställda endast betalar ålderspensionsavgiften 10,21% på utbetalda löner. Sänkningen gäller för löner upp till 25 000kr per anställd, maximalt för 30 anställda och gäller löner utbetalda under perioden mars-april -20. Således innefattar den här ändringen löner där sociala avgifter skall redovisas nu den 13 april.
Ett räkneexempel: Ett företag med 10 anställda som har en snittlön på 30 000kr under mars 2019 skulle ha redovisat sociala avgifter med 94 260kr den 13 april 2020. Eftersom endast ålderspensionsavgift skall betalas för löner upp till 25 000kr/lön har företaget att istället betala 41 235kr. Företaget sparar ca 53 000kr per månad med förslaget.
För att ge en motsvarande lättnad för enskilda näringsidkare föreslås en nedsättning av egenavgifterna. För att få ta del av den under löpande år måste då en jämkning göras av preliminärt fastställd f-skattedebitering.
- Tillfällig rabatt för hyreskostnader för vissa branscher; För särskilt utsatta branscher föreslår regeringen ett stöd i syfte att påskynda och underlätta en omförhandling av hyror. Förslaget innebär att staten tar 50% av hyresnedsättningen, upp till 50% av den fasta hyran. Stödet skall gälla för perioden 1 april – 30 juni 2020 och kan sökas i efterhand av hyresvärden. Förslaget är utformat så att det är hyresvärden som söker kompensationen från staten.
De branscher som åsyftas är hotell, restaurang samt vissa branscher inom sällanköpshandeln. Vilka är ännu lite oklart men bl.a. vitvaror, kläder och fritidsprodukter jämte heminredning och elektronikhandeln etc. kan antas höra hit.
- Korttidsarbete, förtydligande; Som framkom i presskonferensen har man satt ned foten om vilka som omfattas av korttidsarbete. Även ägare som är anställd i det egna bolaget omfattas av stödet för korttidsarbete. Det framgår vidare av Tillväxtverkets hemsida – frågor och svar. Se vidare tillvaxtverket.se
- Riktade kreditåtgärder mot de mindre/minsta företagen;
- Periodiseringsfond – ökad möjlighet till avsättning (2019); För enskilda näringsidkare och de som bedriver verksamhet via handelsbolag föreslås ökade möjligheter till avsättning till periodiseringsfond under 2019. Förslaget innebär att de kan göra en avsättning med 100% av den skattemässiga vinsten, dock högst 1 000 000kr. Gamla regelverket om 30% av vinsten kvarstår och avsättning kan ske enligt den beräkningen, om det ger ett högre belopp än ovan. Således synes förslaget inte omfatta aktiebolag och ekonomiska föreningar i nuläget.
- Anstånd med skattebetalning; Det tidigare presenterade förslaget om anstånd med skattebetalningar utvidgas till att även omfatta moms som redovisas årsvis för enskilda näringsidkare och handelsbolag och gäller moms som redovisas årsvis t.o.m. 17 januari 2021.
- Enskild näringsidkare – möjlighet att lägga verksamhet vilande; För enskilda näringsidkare har det tidigare funnits problem med att lägga sin verksamhet vilande, fler gånger än en under en 5 års period. Regeln är A-kasserelaterad – den regeln undanröjs nu tillfälligt.
- Företagsakut för drabbade småföretag; För att underlätta finansieringen för företagen föreslår regeringen en statlig lånegaranti. Staten garanterar 70% av nya lån från bankerna till följd av problem som skapats kring följderna av coronavirusets härjningar. Företagen som omfattas skall vara livskraftiga och varje företag får låna maximalt 75 miljoner kronor.
Förslaget är konstruerat så att det är staten som ställer ut garantin till bankerna som i sin tur ger ut de garanterade lånen till företagen och förslaget riktar sig primärt till små och medelstora företag. Bankerna får betala en garantiavgift till Riksgäldskontoret utifrån riskklass på företaget som lånar. Medlen får inte användas till bonusar och liknande till ledande befattningshavare, ej heller till aktieutdelning i företagen.
- Våra kommentarer; Det här är välkomna förslag för alla de mindre företagen. Det är också välkommet att man nu förtydligat att korttidsarbete även omfattar ägare som är anställd i det egna företaget. När det gäller sänkningen av arbetsgivaravgiften så är den enkel att tillämpa. Självklart kan man alltid förvänta sig ännu större och generösare satsningar i en tid som denna. Varför omfattar t.ex. förändringen i periodiserings-fondssystemet bara enskilda näringsidkare som sällan har så stora vinster att 1 000 000kr i avsättning kan utnyttjas Med all säkerhet kommer det fler satsningar lite beroende på hur utdragen Corona-processen blir. Mellan raderna sägs även att man vill ha torrt krut för att kunna göra en större satsning i samband med en kick-start av näringslivet när vi är ur krisen/nedstängningsperioden.
- Vad gör Baker Tilly Stockholm; Vi fortsätter kontinuerligt att vara pålästa om och ta till oss information kring förändringar i ekonomi och skatter relaterat till den här krisen samt att finnas till hands för er för råd.
Eftersom många av våra kunder saknar en egen ekonomiavdelning kan vi bidra med stöd i frågor kring de åtgärder och förslag som läggs fram av regeringen och hur man praktiskt går till väga för att vid behov ta del av dem. Många andra frågeställningar dyker också upp på löpande band så här i boksluts- och deklarationstider.
Tveka inte att höra av er vid frågor. Vi finns inte längre bort än ett telefonsamtal eller ett e-postmeddelande.
Med vänliga hälsningar
Baker Tilly Stockholm